Vuokra-auto viikoksi tai päiväksi? – eri vaihtoehdot autonvuokraukseen

Auton voi omistaa, liisata, lainata tai vuokrata. Tässä artikkelissa perehdytään erilaisiin autonvuokrausmahdollisuuksiin. Tarve vuokra-autolle voi olla yhdeksi tunniksi tai vaikka useammaksi viikoksi kerrallaan, ja paras vaihtoehto riippuu monesti myös vuokraustarpeesta. 

Perinteinen autovuokraamo

Vuokra-auton varaaminen

Autonvuokraus tapahtuu perinteisellä tyylillä päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia etukäteen. Lyhyen varoajan varaus tunnin tai kahden päähän voi olla jopa mahdotonta toteuttaa. 

Perinteisiä autovuokraamoita voi vertailla eri alustoilla, joista löytyy usean eri autovuokraamon tiedot. Näihin alustoihin törmää esimerkiksi silloin, kun olet varannut lennot ja lentoyhtiön sivuilla kysytään: “Oletko jo varannut auton kohteesta johon matkustat?”

Selatessa eri vuokraamoiden vaihtoehtoja automalliksi ilmoitetaan jonkin tietyn kokoluokan auto ja perään lisätään “tai vastaava”. Esimerkiksi: Volkswagen Polo tai vastaava.

Vuokra-auton käyttöönotto

Perinteisesti autot otetaan käyttöön vuokraamon osoittamasta noutopaikasta. Autoissa on käytössä joko etälukitus tai avaimet luovutetaan asiakkaalle vastaanottotiskillä. Tähän löytyy monenlaisia ratkaisuja. 

Käyttäjän täytyy löytää oma autonsa vuokraamon osoittamasta sijainnista joko avainten avulla tai vuokraamon ohjeilla. Auton löydyttyä auton kunto kannattaa tarkastaa ja ottaa autosta kuvat.

Vuokra-auton tankkaaminen

Polttoaineet eivät perinteisessä autonvuokrauksessa kuulu hintaan. Autossa on  yleensä polttoainetankki täynnä lähtiessä ja se pitää palauttaa täytenä. Mikäli näin ei toimita, vuokraamo perii tankkauksesta lisämaksun jälkikäteen, vuokraehtojen mukaisesti. 

Vuokra-auton vakuutukset

Perinteisessä autonvuokrauksessa mielenkiintoinen seikka on vakuutukset. Jos kysyt tuttavapiiriltä asiasta, saat varmasti monenlaisia kokemuksia lomamatkoilta vuokratuista autoista, joissa auto on vuokrattu autovuokraamolta ja vahinkojen kanssa on palauttaessa ollut epäselvyyksiä, ja pienistäkin puutteista on saatettu veloittaa isoja summia. Näiden kanssa kannattaa siis olla tarkkana. 

Käytäntönä perinteisillä autovuokraamoilla on ottaa luottokortin tiedot talteen ja tehdä mahdollisesti kortille katevaraus, joka palautetaan mikäli kaikki on sujunut hyvin – ikään kuin takuuvuokrana. 

Samankaltainen omavastuumalli on lähes kaikissa palveluissa. Omavastuu on yleensä jotain 500-1500€ välillä riippuen automallista. Omavastuun osuutta voi joissain palveluissa lisämaksulla pienentää. Perinteisessä autovuokraamoissa voit varattaessa usein valita vakuutuksen tason tai laajuuden. 

Minileasing

Minileasing on perinteisen autonvuokrauksen ja leasing-auton välimalli. Tässä vuokrausmallissa sinun ei tarvitse huolehtia auton korjauksista ja huolloista. Tätä mallia tarjoavat Suomessa perinteiset autovuokraamot ja muutamat tähän erikoistuneet toimijat. 

Sopimuksen kesto

Ensimmäinen ero perinteiseen leasing-sopimukseen on kesto. Minileasing-sopimukset ovat 1-24 kk mittaisia. 

Minileasingin sisältö

Asiakas maksaa minileasingissa sovitun kuukausihinnan lisäksi polttoaineet, tuulilasinpesunesteet ja pysäköintimaksut. Kilometrimäärä, jonka autolla saa ajaa, on yleensä rajoitettu. Sopimuksessa on tyypillisesti mahdollisuus ostaa lisäkilometrejä mikäli määritetty raja tulee täyteen. 

Minileasing palvelussa auton voi noutaa vuokraamon toimipisteestä tai se toimitetaan sinulle haluamaasi paikkaan. 

Minileasingin vakuutukset

Vakuutukset ovat samankaltaiset kuin autovuokraamoissa. Malli on hieman selkeämpi. Omavastuu on jotain 500-1500€ väliltä ja omavastuuta voi halutessaan alentaa lisämaksusta.

Vertaisvuokraus

Vertaisvuokrauksessa auto vuokrataan digitaaliselta alustalta, johon kuka tahansa voi laittaa autojaan vuokralle. Voit vuokrata autoa esimerkiksi naapuriltasi, jos hän on listannut oman autonsa vertaisvuokrausalustalle. Auto sijaitsee tyypillisesti kadun varrella tai vuokraajan kodin lähellä.

Vertaisvuokraus -auton noutaminen

Autoissa voi olla etälukitusmahdollisuus, mutta yleisimmin auton vuokrannut henkilö luovuttaa avaimet suoraan vuokraajalle. Tästä johtuen lyhyet varaukset eivät ole niin suosittuja vertaisvuokrauksessa. Vuokra ajat ovat yleensä puolesta päivästä viikkoihin. 

Vertaisvuokrauksen vastuut ja vakuutukset

Vertaisvuokrauksessa käyttäjän on tärkeä selvittää palvelun käyttöehdoista, mitkä ovat hänen vastuunsa ja mikä vakuutus autossa on. Vahinkotilanteiden hoito voi olla hankalaa mikäli niitä ei ole selvitetty etukäteen. Alusta vastaa tyypillisesti vain varauksen tekemiseen liittyvistä asioista. Saatat tarvita jopa erillisen vakuutuksen auton käyttöön. 

Oman auton vertaisvuokraaminen

Mikäli laitat itse autosi vuokralle tämänkaltaiseen palveluun, sinun pitää maksaa auton vuokraamisesta saaduista tuloista veroa. Voit kuitenkin vähentää kustannukset, jotka ovat aiheutuneet suoraan vuokrauksesta sekä osan yleisistä kuluista, jotka kohdistuvat vuokrausaikaan.

Yhteiskäyttöauto

Yhteiskäyttöauto on tyypillisesti täysin digitaalinen palvelu auton käyttöön. Rekisteröityminen, varauksen teko ja auton käyttäminen tapahtuvat usein kaikki samalla mobiilisovelluksella. Yhteiskäyttöauto löytyy yleensä läheltäsi tai se sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. 

Yhteiskäyttöauton varaaminen ja käyttöönotto

Yhteiskäyttöautot tai lyhytaikaiseen autonvuokraukseen tarkoitetut autot on aina varusteltu laitteella, joka mahdollistaa auton etähallinnoinnin. Voit ottaa yhteiskäyttöauton käyttöön 24/7 ja myös palauttaa sen milloin tahansa. Vuokraustapahtuma hoituu täysin digitaalisesti. 

Yhteiskäyttöauton tankkaaminen

Yhteiskäyttöautoiksi luokiteltavissa autoissa autoa ei tarvitse joka kerta tankata täyteen. Polttoaine tai sähkö kuuluu hintaan, mikä mahdollistaa myös autojen lyhytvuokrauksen. Mikäli auton joutuisi tankkaamaan jokaisen ajon jälkeen, ei lyhyeksi ajaksi vuokraaminen olisi kovin järkevää. Yhteiskäyttöautoissa käyttövoima, eli sähkö tai polttoaine, kuuluvat yleensä käyttöhintaan.

Yhteiskäyttöauton parkkeeraus

Yhteiskäyttöautoista löytyy yleensä kaupungin pysäköintilupa, joka mahdollistaa pysäköinnin kaupungin parhaille paikoille ajon aikana ja ajon päätyttyä. Esimerkiksi Helsingissä yhteiskäyttöautoilla saa pysäköidä kaikille 2h ja sitä pidempiaikasille aikarajoituspaikoille, asukaspysäköintipaikoille ja lisäksi pelkästään yhteiskäyttöautoille tarkoitetuille z-pysäköintipaikoille.

Yhteiskäyttöauton vakuutukset

Vakuutuksissa ei ole suurta eroa muihin vuokrauspalveluihin. Perusomavastuu on yhteiskäyttöautoissa 500-1500€ luokkaa ja samoin monessa palvelussa sitä on mahdollista madaltaa lisämaksusta.

Paras vaihtoehto lyhytaikaiseen autonvuokraukseen

Omago on varmasti vaivattomin vaihtoehto, kun tarvitset vuokra-autoa tunneiksi, päiväksi tai viikoksi. Voit varata autoja ja ottaa niitä helposti käyttöön puhelimellasi. Saatavilla myös ilman kuukausimaksua, jolloin maksat vain käytöstä. Lataa äppi ja hyppää rattiin.

Lue lisää Omagon Alueauto -palvelusta!