Kuinka paljon autoilu oikeasti maksaa?

Olet varmaan kuullut sanottavan, että autoilu on kallista. Mutta ymmärrätkö sinäkään kuinka kallista se oikeasti on? Suomessa yksityisautoiluun liittyy useita haasteita. Korkeat käyttökustannukset, verotus on ankaraa ja sääolosuhteet ovat pääosin haastavia. Tästä johtuen yksityisautoilun todelliset kustannukset nousevat usein jopa kohtuuttoman korkeiksi.

Autoa käytetään paikasta toiseen liikkumisessa, eikä se liiku ilman bensiiniä, dieseliä, kaasua tai sähköä. Tyypillisesti käyttökustannukset (kuten polttoaine) osataan hahmottaa hyvin, mutta kaikki muut autoilun aiheuttamat kulut unohdetaan täysin laskuista. Näitä muita kuluja ovat mm. arvonalenema, autovero, mahdollinen käyttövoimavero, vakuutukset, pysäköinnit, huollot, pesut, tuulilasinpesunesteet, rahoituskustannukset, katsastukset, renkaanvaihdot ja kausisäilytykset.

Kulut voidaan jakaa kahteen osaan. Muuttuvat kulut ja kiinteät kulut. Kiinteät kulut ovat niitä, jotka juoksevat, vaikka autolla ei ajettaisi metriäkään: pääoma, korko vakuutukset, säilytys, verot ja katsastus. Muuttuvat kustannukset aiheutuvat taas siitä, kun autolla ajetaan. Näitä ovat mm. polttoaineet, pesut, huollot jne.

Tutkimustuloksia

Santanderin vuonna 2018 teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain joka kuudes osaa arvioida auton kustannukset oikein. Saman suuntaisiin tuloksiin päädyttiin LähiTapiolan 2020 teettämässä Arjen Katsaus -kyselyssä. Tulokset ovat selkeät: Ihmiset eivät yleensä laske autoilunsa kustannuksia oikein.

Todellisuudessa  auton kustannukset ovat auton iästä ja mallista riippuen keskimäärin 200€ – 500€ kuukaudessa. Täten voimme todeta, että kustannusten arvioiminen kuukausitasolla on vaikeaa ilman tarkkaa kirjanpitoa. 

Miten kustannukset jakautuvat?

Verohallinnon mukaan auton käyttö maksaa 0,43 € / kilometri ja Autoliiton mukaan tämä on aika lähellä todellisuutta. Tähän kuluun sisältyy lähtökohtaisesti kaikki autoon kohdistuvat kustannukset. Kyseessä on kuitenkin toki keskiarvo ja se voi heittää suuntaan ja toiseen.

Oman autoilun kustannukset kannattaa laskea itse, mutta alla oleva laskelma antaa suuntaa todellisista kuluista. Se on peräisin OP:n tekemästä artikkelista. Laskelmassa on käytetty esimerkkinä 7500€ arvoista farmarimallista Toyota Avensista diesel- moottorilla. Laskelmassa autolla ajetaan vuodessa 30 000km.

  • Polttoaineet: 2348,79€
  • Liikennevakuutus + Kevytkasko: 564,51€
  • Autovero + käyttövoimavero: 634,37€
  • Rahoituskustannukset: 150€
  • Rengaskulut: 415€
  • Katsastus: 70€
  • Huoltokustannukset: 400€
  • Korjauskulut: 300€

Yhteensä: 4882,67€ eli 406,89€ / kk! Tämän päälle tulee vielä auton arvon alenema, joka voi uudemmassa autossa olla useita tuhansia euroja vuodessa. Lisäksi erityisesti kaupungeissa pysäköinnistä kertyy vuositasolla suuri summa.

Tarkemmin hintojen muodostumista on kuvattu OP:n alkuperäisessä tekstissä, jonka löydät täältä: https://op.media/talous/autot-ja-liikenne/oletko-koskaan-laskenut-mita-autolla-ajaminen-oikeasti-maksaa-194e64b63b5d4cc8b8ca9c653f8d6b49

Tarpeet liikkumiseen ovat erilaisia

Auto on monille tärkeä liikkumisväline ja syrjäseuduilla asuville oma auto on suorastaan välttämättömyys. Auto mahdollistaa liikkumisen vapaasti kellonajasta riippumatta, eikä liikkumisen aikatauluja tarvitse juurikaan suunnitella. 

Toisille taas autoja on pihassa yksi tai jopa kaksi, vaikka auton käyttö onkin hyvin satunnaista. Koska autojen kustannukset arvioidaan helposti alakanttiin, ei auton seisottamista pihassa pidetä kovinkaan pahana asiana. Todellisuudessa tarkemmilla laskemilla voitaisiin kuitenkin osoittaa, että tämä satunnainen liikkuminen voitaisiin korvata esimerkiksi vuokra- tai yhteiskäyttöautolla, jolloin rahaa säästyisi vuositasolla reilusti.

Kannattaa siis todella miettiä, onko oman auton omistaminen sinulle välttämättömyys. Suosittelemme lämpimästi laskemaan oman auton todelliset kustannukset esimerkiksi edelliseltä vuodelta ja miettimään, voisiko auton omistamisen korvata jollakin toisella keinolla. Korkeiden kustannusten lisäksi unohdamme usein auton omistamisen aiheuttamat huolet, riskit sekä työmäärän. Ne ovatkin sitten jo aivan oma tarinansa.

Mikäli asut Helsingissä, kannattaa tutustua Alueautoomme. Se on tehty fiksuun ja edulliseen autoiluun.

Lähteet:

https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/uutinen/1509562605814

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/660694-tiedatko-kuinka-paljon-kaytat-rahaa-autoiluun-jopa-90-prosenttia-vastaa-vaarin

https://op.media/talous/autot-ja-liikenne/oletko-koskaan-laskenut-mita-autolla-ajaminen-oikeasti-maksaa-194e64b63b5d4cc8b8ca9c653f8d6b49

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/autoilun-todellinen-hinta-nain-paljon-auton-omistaminen-maksaa/8dbd2476-e7e2-38c0-ab78-03931f3e98e0

https://yle.fi/uutiset/3-10042081

https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/nain_liikut_viisaasti/valitse_auto_viisaasti/autoilun_kustannukset