Päiväretkelle Raaseporiin – nappaa parhaat vinkit

Vieraskynäkirjoitus, Home&Found

Rakastatko ruukkimaisemia, vanhoja taloja ja pikkukylien tunnelmaa? Silloin kannattaa suunnata auto kohti Raaseporia! Raaseporista löytyy enemmän yli 100 vuotiaita taloja kuin Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta yhteensä ja ruukkejakin on kaiken kaikkiaan kuusi (Antskog, Billnäs, Fiskars, Mustio, Skogby, Åminnefors). Raasepori onkin kauniiden kartanoiden, söpöjen punaisten torppien ja loistokkaiden linnojen koristama maaseutumainen miljöö, jonne mahtuu aarrearkullinen herkullisia paikkoja tutkittavaksi. Alue ei todellakaan ole pieni, laidasta laitaan matkaa kun kertyy suunnilleen 100 kilometriä. Auto helpottaa liikkumista paikasta toiseen merkittävästi.

Antiikkia, vintagea ja kirppiksiä

Raaseporin antiikki-, vintage- ja kirppistarjonta ei kalpene isompienkaan kaupunkien tarjonnan rinnalla. Listasimme tähän alueen parhaat tärpit kierrettäväksi aina pienistä, erittäin kuratoitujen esineiden liikkeistä suuriin itsepalvelukirppiksiin saakkka:

Billnäs

 • Varaosapankista löydät vanhoja ovia, ikkunoita, heloja ja vaikka kokonaisen antiikkisen kakluunin⁠
 • Portinvartijan kaupan kanssa samassa rakennuksessa toimii entisöintiverstas ja vanhojen huonekalujen myynti. Portinvartijan ollessa auki pääset katsomaan myös huonekaluja

Karjaa

 • Studio Kjellberg myy kunnostettuja vintagehuonekaluja⁠
 • Karis Antikvariat liikkeestä löydät kirjoja, vinyylejä ja cd:tä⁠
 • Sineaaria on Karjaan suurin itsepalvelukirppis, josta löytyy myös huonekaluja
 • Kaippari on hyväntekeväisyyskirppis, joka tarjoaa mm. ompelupalvelua
 • Sequel ReStylen liikkeestä saat laadukkaita second hand-vaatteita aikuisille ja lapsille.
 • Missionstorget on seurakunnan ylläpitämä kirppis, joka myy tekstiileitä ja kodin pienesineitä⁠

Tammisaari

 • Sagoland Vintagen liikkeessä on antiikkia, vintagea ja kaikkea kaunista⁠
 • Vitrine Studio myy kuratoitua antiikkia⁠ ajanvarauksella
 •  Loppis Trollet yhdistää itsepalvelukirppiksen ja antiikki/vintage-kaupan⁠ yhteen suureen hallirakennukseen
 • Fynda on seurakunnan ylläpitämä kirppis⁠
 • Emmaus on monipuolinen hyväntekeväisyyskirppis⁠
 • Betesda Second Hand mielenkiintoinen kirppiskokonaisuus keskellä kaupunkia

Pohja

 • Postilla siisti monipuolinen pikkukirppis⁠
 • Loppis/Kirppis (Vanha Turuntie 26) huonekaluja, tekstiilejä ja kodin pikkutavaraa⁠

Fiskars

Mustio

Ihanat puutarhat ja taimistot

Raaseporia kiertäessä ei kannata missata Mustion Linnan englantilaistyyppistä puistoaluetta joka on ympäröinyt kartanoa 1800-luvulta lähtien. Hieman etelämmässä, Tammisaaren saaristossa sijaitseva Gullön kartano, on myös suosittu puutarhakohde. Gullö on tunnettu jokakeväisestä narsissiloistostaan ja sen laaksossa kukkii lähes 35 000 narsissia. Narsissien kukkimista odotetaan samaan tapaan kuin japanilaiset odottavat kirsikkapuiden puhkeamista kukkaan. Puutarhaintoilijalle on näiden kahden puutarhan lisäksi vinkattava Öuddenin arboretumista. Puulajipuisto sijaitsee vain lauttamatkan päässä mantereesta, Fåfängön saaressa ja siellä kasvaa viitisensataa luetteloitua puuta ja pensasta.

Jos haluat puutarhaan kotiinviemisiä, suuntaa tällöin Fiskarsiin Puutarha Ruusupapuun joka myy mm. Raaseporissa sijaitsevan, Suomen suurimman tukkutaimiston, Puutarha Tahvosten kasvattamia taimia. Hyötykasveja rakastavalle, luomulaatuisiin yrtteihin erikoistunut Juholan Puutarha on syytä katsastaa ennen Mustion Linnalta lähtöä. Juholoiden taimisto sijaitsee aivan kartanon puutarhan reunamilla.

Kesän ihanin maallemuuttotapahtuma järjestetään Raaseporissa

Kesäkuun toisena (10.-12.6.) viikonloppuna kannattaa saapua Raaseporiin. Ympäri Raaseporia levittäytyvä Home&Found-kierrätysasuntofestivaali tarjoaa oman unelmakodin etsijälle mahdollisuuden tutustua vapaana oleviin kotehin ja kiertää tutustumassa kylissä ja kaupunginosissa järjestettäviin mielenkiintoisiin oheisohjelmiin. Yhtenä isoimpana ohjelmana on Billnäsin ruukissa järjestettävät asumisen messut, jonne saapuu edustamaan yli 50 tahoa – aina puutarhasuunnittelijasta rakennusfirmoihin ja Raaseporin kaupungin palvelupisteeseen asti.

Tapahtumaan on kaikille vapaa pääsy ja Omagon autolla pääset perille helposti ja nopeasti. Omagolla on myös erikoisetu tapahtumassa kävijöille. Pääset siis tutustumaan Raaseporiin ja sen tarjontaan tapahtumaviikonloppuna entistä edullisemmin.

Lataa Omagon sovellus, hyödynnä Home&Found-festarin tapahtumatarjous ja hurauta Raaseporiin!