Oman auton omistamisen vaihtoehdot

Oma auto tuo meille arkeen ja vapaa-ajalle paljon: vapautta ja helpon tavan liikkua, mutta samalla myös vaivaa ja huolta. Tammikuussa 2021 päätimme vaimoni kanssa luopua autostamme ja testata, miten arki sujuu nelihenkisellä perheellä ilman.

Onko autoa pakko omistaa?

Aikaisempaa autoilutaustaani voi kuvata sanalla epäonninen. Olen elämässäni tehnyt yhden hyvän autokaupan ja tässäkin kyseessä oli kaverin puolesta ostettu auto. Samaan aikaan olen kuitenkin aina pitänyt autoilusta ja mieleen tulee paljon lämpimiä muistoja varsinkin ”sataysikymppi-mersuista”.

Omasta autosta luopuessamme tein excelin nurkkaan hieman arviota menneistä kustannuksista ja yllätyin, miten paljon rahaa olen autoiluun laittanut. Piti ihan tarkistaa, että onko meillä oikeasti mennyt satoja euroja kuukaudessa omaan autoon. Tästä innostuneena päätin seurata, miten liikkumisen kustannukset muuttuvat taloudessamme, kun emme enää käytä omaa autoa.

Yhteiskäyttöauton rinnalle myös muita liikkumismuotoja

Vaihtoehtoisia liikkumismuotoja piti löytää tilalle ja hetken harjoittelun jälkeen meille muodostui suhteellisen selkeä runko: työmatkat hoidamme julkisilla, tai kesäisin pyörällä. Round-trip -tyyppiset matkat (kaupassa käynnit, luontoretket, kavereiden luona vierailut yms.) sujuvat yhteiskäyttöautolla. Pidemmille viikonloppureissuille valitsemme kohteesta riippuen joko junan tai yhteiskäyttöauton. Sähköpotkulaudat jäivät myös yhdeksi vaihtoehdoksi, mutta niitä ei ole juurikaan tullut vielä käytettyä.

Säästöä ja uudenlaista vapautta

Järjestely osoittautui loppupeleissä helpommaksi kuin osasimme kuvitella. Rahallinen säästö kuukausitasolla meidän taloudessamme on hieman alle 200 €. Ajattelin, että omasta autosta luopuminen vie meiltä sen tuoman vapauden, mutta yllätyin, että löysimme toisenlaisen vapauden. Enää emme joudu kantamaan huolta oman auton vakuutuksista, veroista, renkaanvaihdoista, arvonalenemasta, paikallaan seisomisesta, huolloista, korjauksista, tai jopa siisteydestä. Autottomuus perheessämme jatkuu onnistuneen kokeilun seurauksena.

Tämä kirjoitus on täysin puolueellinen ja yhteiskäyttöiseen liikkumiseen kannustava. Siitä huolimatta suosittelen kaikkia testaamaan Omagon nettisivuilta löytyvää laskuria, jolla voit testata, millaista säästöä saat luopumalla omasta autosta.

Jeremias Lahtinen
Myyntijohtaja
Omago Oy