Miten vähentää autopaikkojen tarvetta taloyhtiössä?

Autojen pysäköimiseen liittyvät ongelmat ovat useimmilla uusilla kerrostaloalueilla ilmeisiä. Monista asuinalueista pyritään tekemään autottomia ja se näkyy rakennettavien pysäköintipaikkojen alhaisessa määrässä. Näillä alueilla ilmenee usein paljon väärin pysäköimistä ja jopa parkkihalleihin pysäköimistä ilman pysäköintioikeutta.

Ihmiset tarvitsevat autoa myös hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella


Asuinalueilla, joissa pysäköintipaikkojen määrä on suhteessa väkilukuun alhainen, on pääsääntöisesti hyvät julkiset liikenneyhteydet. Näin täytyykin olla. Silti ihmisillä on tarvetta yksityisauton kaltaiselle liikkumismuodolle, joka mahdollistaa matkustamisen myös sinne, minne julkisilla liikennevälineillä ei pääse tai minne niillä ei ole järkevää matkustaa.

Pandemian aikana esimerkiksi luonnossa liikkuminen on nostanut suosiotaan ja usein näihin luontokohteisiin paras tapa matkustaa kaikkine tavaroineen ja varusteineen on auto. Auton tarve korostuu lisäksi lapsiperheissä, kun on harrastuksiin kuljettamista ja niin edelleen. Vaikka siis kestävässä kaupungissa julkisen liikenteen osuus liikkumisesta on suuri ja yksityisautoilun tarve vähäinen, on ns. autottomissa kaupunginosissa ilmenneet pysäköintiongelmat osoittaneet sen, että ihmisillä on autolle tarvetta. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaiselle pitäisi löytyä parkkiruutu omalle autolle vaan täytyy aktivoida lisää ratkaisuja, jotka vähentävät ihmisten tarvetta omalle autolle.

Yksityisautojen määrää voi vähentää yhteiskäyttöisillä autoilla


Taloyhtiön yhteiskäyttöauto on taloyhtiön asukkaiden yhteiskäytössä oleva henkilöauto, joka on pysäköitynä taloyhtiön pysäköintiruutuun. Asukkaat voivat mobiiliapplikaatiolla varata auton käyttöönsä ja maksavat käytöstä toteutuneen käytön mukaan. Kaikki tapahtuu digitaalisesti ja helposti, eikä ihmisten tarvitse hankkia omaa autoa satunnaista autontarvetta vastaan.


Palvelun myötä merkittävä osa käyttäjistä on voinut luopua omasta autostaan, joten on ilmeistä, että taloyhtiön yhteiskäyttöauto vähentää asukkaiden tarvetta omalle autolle. Kasvavassa määrin uudiskohteissa jo vaaditaan, että pysäköintipaikkojen vähentämistä vastaan taloyhtiön täytyy liittyä yhteiskäyttöautopalveluun.

Yhteiskäyttöautojen myötä merkittävä osa käyttäjistä on voinut luopua omasta autostaan, joten on ilmeistä, että taloyhtiön yhteiskäyttöauto vähentää asukkaiden tarvetta omalle autolle.

Yksityisautoilun vähentäminen vaatii toimivia ratkaisuja


On hyvä muistaa, että Suomi on pohjoismaisellakin mittaristolla harvaan asuttu maa. Välimatkat ovat pitkiä ja auton merkitys monille ihmisille suuri – etenkin maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa. Yksityisautoja vähentämällä kaupunkiympäristömme muuttuu entistä viihtyisämmäksi ja kestävämmäksi. Samaan aikaan kun edellytykset auton pysäköimiselle heikkenee, on tehtävä ratkaisuja, joilla automäärän tarve laskee. Näitä ratkaisuja Omago päivittäin työstää yhdessä asiakkaiden kanssa.


Joel Virpi
Toimitusjohtaja
Omago Oy